Wesley Lowery, They Can’t Kill Us All – The story of black lives matter

Viime päivät olen istunut lähinnä erilaisissa kulkuvälineissä ja siinä samalla tuli luettua Wesley Loweryn kirja They cant kill us all, Ferguson, Baltimore, and a New Era in America’s Racial Justice Movement. Amerikkalainen Lowery nousi jonkinlaiseksi tähtitoimittajaksi raportoituaan muutama vuosi sitten paljon mediatilaa saaneita Fergusonissa tapahtuneita ja sittemmin ympäri Yhdysvaltoja levinneitä  protesteja sekä Black Life Matters-liikettä. Itse en seurannut noita tapahtumia juuri ollenkaan ja tietoni ovat todella pintapuolisia joten pistin joulukuussa Loweryn kirjan vuoden 2017 lukulistalleni.

Rotu on kuitenkin valitettavasti edelleen ajankohtainen keskustelunaihe Yhdysvalloissa. Trump-ilmiön myötä keskustelu on siirtynyt aika paljon Hillbilly elegy-narratiivin ympärille ja me kuplaliberaalitkin keskitymme pohtimaan sydänmaiden VLHM:n kärsimystä. Ehkä on kuitenkin syytä muistaa, että suuri osa pahoinvoinnista keskittyy edelleen afroamerikkalaisten asuttamille alueille. Rasismi ei ole kadonnut ja varsinkin rakenteellinen rasismi vaikuttaa myös siihen, miten poliisit suhtautuvat mustaan väestönosaan.

Tunnen aika hyvin Yhdsvaltojen maantiedettä, mutta en osannut sijoitttaa Fergusonia kartalle. Olisin heittänyt sen johonkin Alaba-Mississippi akselile. No, enpä ollut tuhatta kilometriä väärässä, mutta opin ennen kaikkea, ettei Ferguson ole varsinaisesti kaupunki, vaan jonkinlainen St Lousin Kerava. Kyseessä on varsin pieni, noin 20 000 asukkaan esikaupunkialue, reilun kymmenen kilometrin päässä St Louisin keskustasta. Yhdysvaltojen kaupunkikehitystä mietittäessä tämä on ihan merkityksellinen havainto. Huono-osaisuus on alkanut keskustojen gentrifikaation ja todella laajamittaisen kaupunkirakenteen hajoamisen myötä alkanut keskittyä aiempaa enemmän sisemmille esikaupunkialueille, joihin Fergusonkin voidaan laskea.

Kirja lähtee liikkeelle Fergusonin protesteista, mutta Lowery seuraa BLM-liikkeen protesteja paikanpäällä myös Clevelandissa, Charlestonissa ja Baltimoressa. Toisaalta Pahimmillaan väkivaltaisiksi yltyneiden katuprotestien ohella kirjassa käsitellään antaumuksella myös virtuaalimaailmaa. Sekä protestiliikkeet että niitä vastustaneet ja mustamaalanneet voimat käyttivät hyväkseen nettiä ja sosiaalista mediaa. Erityisesti korostetaan Twitterin merkitystä, jossa Lowery on ollut aktiivinen. Muutkin sosiaalisen median alustat vilahtelevat jatkuvasti kirjan sivuilla ja tuo tarjoaa ihan mielenkiintoisen näkökulman nykyjournalismin ja sosiaalisen median välisiin suhteisiin.  Tämä oli ehkä jopa kirjan parasta antia.

Sosiaalisen median painottuminen liittyy ehkä siihen, että Lowery on syntynyt vuonna 1990. En ole aivan varma, mutta saattaa olla, että tämä oli ensimmäinen itseäni nuoremman henkilön kirjoittama kirja, jonka olen lukenut. Enpä ole kauheasti Lowerya vanhempi ja kuulumme selvästi samaan sukupolveen, mutta tuntui hieman oudolta lukea itseäni nuoremman kirjoittajan teosta.

Toinen Loweryn henkilöhahmoon liittyvä olennainen asia on että hän on myös itse tummaihoinen. Lowery käy läpi myös omaa henkilöhistoriaansa ja noin yleisemmin kaltaisensa mustan keskiluokan näkökulmaa rasismiin, minkä ehkä laskisin kirjan toiseksi suurimmaksi vahvuudeksi. Varmaankin osittain tämä kautta hän myös onnistui pääsemään lähelle mustia aktiiveja ja sitä väestönosaa, joka saattaa suhtautua varauksella valkoisiin toimittajiin.

Kirja oli kokonaisuutena kuitenkin pienehkö pettymys. Siinä käytiin läpi esimerkkejä poliisien ampumista mustista, näitä seuranneita protesteja ja Black Lives Matter-liikkeen aktiivien tarinoita, mutta koin tämän hieman luettelonomaiseksi. Kirjassa oli muutamia itseäni suuresti kiinnostneita detaljeja. Esimerkiksi se kuinka uskomattoman heikkoa dataa poliisin tekemistä oli tänä big data-aikakautena olemassa ja se miten huumeiden vastaisen sodan tomintatavat  ovat vaikuttaneet poliisiin ja sen suhtaumiseen nuoriin mustiin miehiin. Näiden teemojen käsittely jäi kuitenkin harmittavan vähäiselle huomiolle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *