Vihervasemmistolainen Tytti Tuppurainen ja SDP:n strategia

Vihervasemmistoa käytetään keskusteluissa usein todella rasittavana olkiukkona, mutta ei se ole täysin kelvoton käsite. SDP:n puheenjohtajakisaa ja Tytti Tuppuraista miettiessäni on ihan näppäärää kutsua Tuppuraista muihin ehdokkaisiin verrattuna vihervasemmistolaisemmaksi ja kaikki ymmärtävät jollain tasolla mistä on kyse. Luulen että muutkin päätyvät tähän johtopäätökseen jos lukevat vaikkapa Tytti Tuppuraisen blogia. Siitä on toki epäselvyyttä miten negatiivisena tai positiivisena vihervasemmistolaisuutta pidetään ja mitä siihen tarkemmassa määrittelyssä sisällytetään.

Tytti Tuppuraisella ei taida olla aitoja mahdollisuuksia SDP:n puheenjohtajaksi. Hänen lähdöllään puheenjohtajakisaan onkin ehkä muita strategisia syitä. Rinteen ja Urpilaisen puheenjohtajakisa jakoi puolueen kahtia. Voi olla että kolmella näkyvällä ehdokkaalla halutaan välttää puolueen jyrkkä kahtiajako.

Toinen merkittävä syy Tuppuraisen ehdokkaaksi lähtöön oli varmaankin flirttailu vihreiden suuntaan. Tuppurainen vetää aika vihreällä pelikirjalla ja vaikka häntä ei valittaisikaan, saatta hän jäädä näkyvällä kamppanjoinnillaan ihmisten mieliin ja tätä kautta nostaa puolueen suosiota niiden mielissä, jotka tekevät valintansa demarien ja vihreiden välillä. Tuppuraisen henkilökohtaisen uran kannalta puheenjohtajakisaan osallistuminen tekee hänestä tietysti nykyistä laajemmin tunnetun hahmon, jolla on aiempaa paremmat mahdollisuudet kärkkyä ministerinsalkkua reilun parin vuoden päästä.

Oma mielipiteeni Tuppuraisesta on, että hän vaikuttaa aika tyypilliseltä ammattipoliitkolta. Muutamien haastattelujen perusteella en osaa pitää häntä erityisen osaavana hahmona tai säkenöivänä esiintyjänä. Toisaalta plussaksi voi laskea sen, että hän ei ole Rinteen tapainen ay-dinosaurus, ja suvaitsevaisuuden ja avoimuuden puolustamisen ohella käsitys taloudesta ja työelämästä on jollain tavalla päivitetty tälle vuosituhannelle. En kauheasti pidä Tuppuraisesta, mutta ei hän täysin kelvoton vaihtoehtokaan olisi.

Tytti Tuppuraiseen on kuitenkin vähän turhan helpo projisoida kaikki ne vihervasemmistostereotypiat, joita öyhöttävässä blogosfäärissä jatkuvasti toistellaan. Vaikkapa Henry Laasasen blogikirjoituksen otsikko Tytti Tuppuraisen kukkahattulässytys kuvastaa aika hyvin sitä, millaista hyökkäystä tältä suunnalta olisi tulossa. Tässä mielessä Tuppurainen saattaisi olla turhan helppo maali persuhenkiselle propagandalle ja SDP saattaisi menettää kannattajiaan persuihin. Osittain tämän takia, mutta ehkä muutenkin Timo Harakka tuntuisi tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta Demarien puheenjohtajaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *