Nationalistinen taantumuksellisto

Osmo Soininvaara pohti blogissaan muutama päivä siiten, mikä olisi hyvä sanayhdistelmä kuvaamaan ns “oikeistopopulismia”.

“Kyse on siis ilmiöstä, jonka seurauksena on ollut Brexit, Trump, Le Penin nousu, Itävallan Vapauspuolue ja se osa perussuomalaisista, joka ei ole palannut demareihin tai kohta palaa. Moni niputtaa tähän vielä Putinin.”

Blogikirjoituksen kommentiosioissa esitetään monia hyviä ehdotuksia, jotka painottavat ilmiön eri puolia. Olen itsekin miettinyt tätä kun olen käyttänyt kökköjä sanayhdistelmiä kuten nationaliskonservatiiviset liikkeet tai nationalistispopulistiset puolueet.

Populismi on keskeisessä osassa Trumpin ja perussuomalaisten toimintaa ja sitä on varsin helppo löytää  kaikista perussuomalaisten eurooppalaista veljespuolueista. Populismi on kiistatta erittäin olennainen osa ilmiötä. Toisaalta voidaan perustellusti sanoa, että monet muutkin puolueet kalastelevat säännöllisesti suosiota populistisilla heitoilla, eikä populismi ole perussuomalaisten ja näiden heimoveljien yksinoikeus. Minulla on myös taipumus pitää populismia enemmän strategiana ja siksi en liika painottaisi sitä, jos mietitään aatemaailmaa.

Oikeisto on useissa tapauksissa hieman harhaanjohtava sana, koska useat näistä puolueista ovat talouspoliittisesti melko vasemmalla, tai eivät ainakaan yksiselitteisesti oikealla. Erityisesti protektionismi tuntuu nyt olevan todella kovassa huudossa, mutta Euroopassa nämä puolueet  yleensä suhtautuvat ihan peruspositiivisesti ajatukseen hyvinvointivaltiosta.

Äärioikeisto ja fasismi ovat hieman epäreiluja termejä. Niillä on tietty historiallinen painolasti ja totuuden nimissä enemmistö Trumpin tai persujen kannattajista ei ole fasisteja. Siksi näitä sanoja ei pitäisi käyttää (ainakaan Länsi-Euroopan ja Amerikan konstekstissa) jos yrittää kuvata koko laajempaa liikettä. Tämä ei tarkoita, etteikö puolueiden sisällä olisi merkittäviä äärioikeistolaisia/fasistisia fraktioita. Näiden sanojen käyttö liian laajoissa yleistyksissä antaa kuitenkin tarpeettomasti aseita “vastapuolelle”.

Kommenttiosioon kirjoittanut Tommi Uschanov ehdotti sanayhdistelmää auktoritäärinen populismi. Kuulostaa ihan hyvältä ja kyllähän auktoritäärisyys on ollennainen osa näiden liikkeiden aatemailmaa. Fasismi on usein turhan vahva sana, mutta sana auktoritäärisyys tavoittaa näitä aspekteja ilman samanlaista historiallista painolaistia. Perussuomalaisten ohella myös muilla vastaavilla puolueilla on ollut huomattavan pitkään sama vahva puheenjohtaja. Mieleen tulee ainakin Wilders ja varsinkin vanhempi Le Pen.

Näkisin nationalismin kuitenkin ehkä tärkeimmäksi näitä liikkeitä yhdistäväksi tekijäksi. Käytännön politiikassa tämä manifestoituu ennen kaikkea maahanmuuton ja EU:n vastustamisena. Aikamme yksi (ainakin näennäinen) paradoksi kuitenkin on, että nationalistiset voimat, jotka ajavat rajojen sulkemista, toimivat aktiivisesti kansallisvaltioiden rajojen yli.

Voisi myös huomauttaa, että esimerkiksi Italiassa ja Belgiassa maahanmuuton rajoittamista aktiivisimmin ajavat puolueet eivät puolusta nykyisen valtionsa yhtenäisyyttä, vaan kannattavat rikkaamman pohjoisosan irtaantumista. Tämä on joillekkin ehkä vähän hankalammin käsiteltävä juttu kun nykyiset kansallisvalitot eivät olekaan luonnostaan se kollektiivi, johon ihmiset samaistuvat. Tästä huolimatta pidän nationalismia aivan keskeisenä osana näiden liikkeiden aatemaailmaa. Kuvittelisin että nationalismi on sana, johon “vastapuolikin” voi samaistua.

Nationalismin ohella keskeistä on myös konservatismi, joka toisaalta tuntuu vähän väkinäiseltä retromeiningiltä ja epämääräiseltä vanhojen aikojen kaipaamisena. Tai no toisaalta, onko konservatismi koskaan ollut mitään muutakaan. Soininvaara mainitsee blogissaan sanan taantumus ja tämä kyllä iski minuun. En ole käyttänyt sanaa aiemmin, mutta taantumuksellisto olisi minusta varsin osuva termi. Toki se voidaan perustellustikin tulkita turhan halventavaksi ja siinä on myös ikävän tarpeeton marxahtava konnotaatio.

Kontekstista ja painotuksista riippuen kannattaa käyttää eri sanoja, mutta ehkä alan tästä lähtien viljellä sanayhdistelmää nationalistinen taantumuksellisto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *