Mitä lukea 2017 ymmärtääksesi maailman tapahtumia

Lievästi kunnianhimoinen otsikko. Nämä eivät kuitenkaan ole omia löytöjäni, vaan New York Timesin jutusta Books for Trump era, joka oli jatkoa kirjoitukseen 12 Books We’re Reading to Help Us Understand the Election Result. Listoissa on muutamia kirjoja, jotka olen lukenut ja muutamia, joihin liittyvää keskustelua olen seurannut. Useimmat olivat minulle kuitenkin enemmän tai vähemmän tuntemattomia. Monet sellaiset, joista en ollut aiemmin kuullutkaan vaikuttivat kuitenkin mielenkiintoisilta. Kirjat ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta tietokirjoja. Tässä mielenkiintoisimmilta vaikuttaneet kirjat.

 

They Can’t Kill Us All

Wesley Loweryn kirja They Can’t Kill Us All: The Story of Black Lives Matter kertoo nimensä mukaisesti viimeisten vuosien aikana nousseesta Black Lives Matter-liikkeestä. 26-vuotias afroamerikkalainen Lowery on saanut toimittajanuralleen lentävän lähdön raportoimalla Fergusonin mellakoita ja niiden jälkimaininkeja. Kuulin kirjasta ensimmäistä kertaa muutama viikko sitten kuunneltuani Longform-podcastia, jossa Lowery oli vieraana. Lowery esitti tuossa keskustelussa todella hyvin muotoiltuja kommentteja rasismista ja siitä kuinka usein päädytään hyödyttömään rasisti vai ei-väittelyyn. Tämän seurauksena yleensaä valitettavasti joko kiistetään rasismin olemassaolo tai sitten hyökätään yksittäisiä henkilöitä vastaan ja leimataan nämä rasisteiksi. Voin myös myöntää, että omat tietoni Fergusonin tapahtumista ovat aika reikäisiä, mutta “rotu” ja kaikki siihen kytketyt asiat ovat vuoden  2017 Yhdysvalloissa vielä valitettavan ajankohtaisia.

 

Whats the Matter with Kansas

Urbaaneista mellakoista sitten Amerikan sydänmaille. Thomas Frank kirjoitti What’s the Matter with Kansas?: How Conservatives Won the Heart of America kirjansa jo 10 vuotta sitten. Kirja kertoo Amerikassa vuosikymmeniä sitten tapahtuneesta muutoksesta, jonka seurauksena varsinkin etelän ja keskilännen demokraatteja äänestäneet duunarit hyppäsivät republikaanien kelkkaan. Kansas on tästä erityisen hyvä esimerkki. Taloudellisten kysymysten sijaan keskustelu siirtyi aborttiin, aseisiin ja homoihin ja tällä kentällä republikaanit onnistuivat taivuttelemaan Kansasin duunarit puolelleen. Muistelen kuulleeni kirjasta ensimmäisen kerran Tuomas Nevanlinnan suusta Tukevasti Ilmassa-ohjelmaa kuunnellesani ja sen jälkeen olen tuohon muissakin yhteyksissä törmännyt. Olen myös kuunnellut jonkin verran Thomas Frankin haastatteluja aihepiiristä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi lukea kirjaa. Tämä on mielestäni kuitenkin hyvä muistutus siitä, että valkoisten duunarien siiryminen yhä enemmän republikaanien leiriin on pitkään jatkunut ilmiö, johon Trump toi ainoastana pienen lisätwistin. Kirjan lukeminen olisi mielenkiintoista siinäkin mielessä, että noita ajankohtaiselta tuntuvia teemoja voisi yrittää heijastella yli 10 vuotta sitten kirjoitetun tekstin kautta.

 

Alistuminen

Listan ainoa fiktion puolelle lipsahtava teos on ranskalaisen Michelle Houellebeqin kirja Alistuminen. Houellebeq on monella tapaa erikoinen, mielenkiintoinen ja aavistuksen pelottavakin hahnmo. Houellebqein tuotannosta maalmankuvasta ja hänen kannattajistaan olisi varmaan mielenkiintoista kirjoittaa omakin postaus. Jotain Hoellebeqista ehkä kertoo se, että Suomen äärioikeistointellektuelli Timo Hännikäinen Sarastusjenginsä kanssa tuntuu suuresti ihailevan Houellebeqiä. Mutta Hoellebeqin ihailu ei missään nimessä rajoitu pelkästään konservatiiveihin, vaan hänen kirjansa ovat saaneet suitsutusta myös muista suunnista. Minun on myönnettävä, etten ole erityisesti nauttinut Hoellebeqin kirjoista, mutta ajattelin antaa Alistumiselle vielä mahdollisuuden. Useat kirjoittajat ovat myös todenneet, että Houellebecqin kirja ei ole pelkästään islam- ja maahanmuuttokritiikkiä, vaan paljon perustavanlaatuinen kritiikki sekulaaria nykyranskalaista elämää kohtaan. Tässä mielessä Houellebeqin kirjan avulla voi ehkä hieman syventää ymmärrystä nykyisestä kultturisodastamme.

 

The Abolition of Britain

Kirja josta en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan. Kirjoittaja Peter Hitchens on Christopher Hitchensin, katkeroituneen exvasemmistolaisen uusateismin suursotilaan pikkuveli. Abolition of Britain on kirjoitettu jo Blairin ensimmäisinä vuosina 90-luvun lopulla ja Whats the Matter with Kansasin tapaan antaa ehkä hieman perspektiiviä, tässä tapauksessa Brexittiin, sen syihin ja taustalla jo pitkään käynnissä olleisiin kehityskulkuihin alaotsikolla From Winston Churchill to Princess Diana. Hitchens käy kirjassa ilmeisesti läpi asioita, jotka ovat Britanniasa menneet sotien jälkeisenä aikana hänen mielestään pieleen. Ehkä tästä löytää jotain hieman erilaisia selityksiä kuin nykyhetkeen ankkuroituneista Brexit-uutisista.

 

Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis

Tämä oli myös kirja, joka oli minule täysin uusi tuttavuus, mutta on ilmeisesti keikkunut tämän syksyn Amerikan besteseller-listojen kärkipäässä. Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis kertoo kirjoittajan kasvamisesta Ohion aikoinaan vauraassa teollisuuskaupungissa. Muistanko väärin vai kirjoittiko media tänä vuonna aika paljon Ohion entisistä tehdasduunareista? Ilmeisesti kirja tarjoaa oikeasti mielenkiintoisen näkökulman siihen “eliiteistä” vieraantuneeseen valkoiseen ala/työväenluokkaan, joka oli huomionarvoisella panoksellaan nostamassa Trumpia presidentiksi. Kirjojen takaliepeiden tekstit ovat luonnollisesti täynnä hehkutusta, mutta jos Economistissa kirjoitettiin “You will not read a more important book about America this year”, niin ehkä tähän kirjaan on syytä tutustua.

Laitan nämä viisi kirjaa pitkän lukulistani jatkoksi ja yritän saada ne luetuksi vuoden 2017 aikana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *