Micheal Lewis, Undoing Project – Kahnemanin ja Tverskyn tarina

“Man is a deterministic device thrown into a probabilistic Universe”

En löytänyt Micheal Lewisin The Undoing Project-kirjasta vielä yhtään suomenkielistä arvostelua. Kahden israelilaisen psykologin, Daniel Kahnemanin ja Amos Tverskyn yhteistyöstä kertova kirja tulee kuitenkin ainakin englanninkielisessä maailmassa olemaan korkealla tämän vuoden tietokirjojen myyntitilastoissa, levittämään kongnitiivisten harhojen maailmaa vielä nykyistäkin laajemman yleisön tietoon, sekä antamaan vuonna 1996 kuolleelle Amos Tverskylle sitä tunnettavuutta, jonka hän varmaankin ansaitsee. Minä taas voin ruksia ensimmäisen kirjan pois vuoden 2017 talouskirjojen lukulistaltani, vaikka en tiedä kannattaako tätä kutsua talouskirjaksi.

Ei ole liioiteltua laskea Daniel Kahnemania ja Amos Tverskya aivan 1900-luvun tärkeimpien tieteentekijöiden joukkoon. Duo nousi maineeseen onnistuttuaan asettamaan hyperrationaalisen homo economicuksen koomiseen valoon ja luotuaan pohjaa ns käyttätymistaloustieteelle. Heidän ajatuksiaan on kuitenkin sovellettu monilla kentillä. Kahnemannin Thinking, Fast and Slowkirjaa voi myös varsin perustellusti pitää yhtenä tämän vuosikymmenen parhaista tietokirjoista.

 

description

 

Omat odotukseni Undoing Projectia kohtaan olivatkin jopa kohtuuttoman korkealla. Olenhan tosiaan pitänyt Daniel Kahnemania vaikuttavana ajattelijana ja nauttinut aiemmin Michel Lewisin kyvystä muotoilla Wall Streetin hämmentävät ilmiöt, kuten CDO:t ja huippunopean kaupankäynnin tarinoiden kautta viihdyttävään ja jotakuinkin ymmärrettävään muotoon. Siinä mielessä kirjan oli vaikea täyttää asettamiani odotuksia. Se kuitenkin pääsi aika lähelle.

Lewis on jossain haastatteluissa sanonut, että aiempiin Wall Street-aiheisiin kirjohihin tai Moneyballiin verrattuna hän joutui nyt kirjoittamaan hahmoista, joiden äly ylitti täysi hänen omansa. Maailman yksinkertaisin älykkyyesti oli laittaa ihminen samaan tilaan Amos Tverskyn kanssa. Mitä kauemman toisella meni ymmärtää, että Amos oli häntä älykkäämpi, sitä tyhmempi hän oli itse.  Kun Tverskylta kysyttiin (siis jo vuosikymmeniä sitten), onko hänen ja Kahnemanin tutkimystyöllä yhtymäkohtia keinoälyn kehittämiseen, vastasi hän olevansa keinoälyn sijaan kiinnostuneempi ihmisen luonnollisesta typeryydestä. Myös tämän blogitekstin avaava lainaus on Amos Tverskyn suusta.

Tästä duosta itse samaistuin kuitenkin enemmän Daniel Kahnemaniin. Kyse ei ole pelkästään siitä, että hän oli minulle ennestään tuttu hahmo ja että olen katsellut youtubesta tuntikaupalla hänen esitelmiään ja haastattelujaan. Kyse on juuri luonteenpiirteistä. Holokaustista selvinnyt Kahneman oli aina täynnä itsepäilyä ja epävarmuutta omien ajatustensa järkevyydestä, mikä on osaltaan tehnyt hänestä niin loistavan ihmismielen kriittisen havainnoijan. Kahnemanissa tiivistyvät piirteet, jotka minusta luonnehtivat aitoa tieteentekijää.

 

 

Undoing Project on Lewisille tyyppiliseen tapaan kuitenkin henkilövetoinen tarina. Kirja avaa ikkunan kongnitiivisten harhojen maailmaan, mutta jos on kiinnostunut ennen kaikkea näistä asioista, niin kannattaa ennemmin tutustua aiemmin mainittuun Kahnemanin teokseen tai vaikkapa Richard Thalerin Misbehaving-kirjaan. Tässäkin kirjassa on kasa riemastuttavia esimerkkejä kongnitiivisista vinoumista, mutta siinä keskitytään ennen kaikkea Kahnemanin ja Tverskyn intellekutelliseen rakkaustarinaan. Kaksi äärimmäisen erilaista ja älykästä hahmoa luovat yhteistyössä maailmaa mullistavia tutkimustuloksia.

Kirja antoi myös mielenkiintoisen, erilaisen ja kahden henkilöhahmon kautta avautuvan tulokulman modernin Israelin historiaan, joka on kiinnostanut minua viime aikoina. Kahneman oli holokaustista selviytynyt Ranskan juutalainen ja Tversky taas syntyi nykyisen Israelin alueella ennen sen itsenäistymistä. Miehet olivat liian nuoria osallistumaan Israelin itsenäistymissotaan, mutta molemmilla oli merkittävä osa Israelin armeijassa. Tverskylla eliittisotilaana ja Kahnemanilla armeijan soveltavuustesiten tekijänä ja hävittäjäkoulutuksen suunnittelua ohjanneena hahmona. Mielenkiintoista oli myös huomata, että yksi harvoista nykyfilosofeista, jonka ajatteluun olen tutustunut edes pinnallisesti, Avishai Margalit, oli Amos Tverskyn läheinen ystävä.

Undoing Project on  on ehdottomasti lukemisen arvoinen jos aihepiiri kiinnostaa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *