Laaduton pressiklubi, luvut ja vihreiden kannatus

Katselin pitkästä aikaa Pressiklubin, joka oli viime vuodet melkeinpä ainoa suomalainen tv-ohjelma, jonka katson viikottain. En ole kyennyt sopeutumaan siihen, että mainio Ruben Stiller on korvattu aika raivostuttavalla Sanna Ukkolalla.

Tällä kertaa vieraana olivat vieläpä politiikan toimittajien ärsyttävimmästä päästä olevat Timo Haapala ja Tommi Parkkonen, jotka grillasivat Emma Karia, joka ei hänkään ole sieltä poliitikkojen vähiten ärsyttävästä päästä.

Keskustelun alkupuoli oli lähes raivostuttavan epä-älyllistä menoa. Ja ok, ymmärrän että kriittiskyynisagressiivinen ja hard talk-tyylinen poliitikkojen hiillostaminen voi olla arvokasta. Se voi paljastaa jotain näiden paineensietokyvystä tai saada poliitikot paineen alla lipsauttamaan ajatuksia, joita he eivät muuten kertoisi.

Sitä kuitenkin haluaisi nähdä enemmän haastatteluja ja keskusteluja, jossa haastateltavan tai vastapuolen ajatukset pyritään esittämään mahdollisimman tarkasti ja oikein, jolloin tämä ei pääse syyttämään vastapuolta olkiukkoilusta ja väärintulkkinnasta. Ja tämä ei tarkoita, etteikö tuon jälkeen sitä täsmällisesti ja oikein esitettyä mielipidettä vastaan voisi lähteä argumentoimaan agressisvisestikin.

Grafiikka puoluekannatuksesta.

Tämän uusimman pressiklubin tapauksessa lievästi raivostuttavaa oli kuitenkin raadin väkinäinen pyrkimys tulkita vihreiden ja Pekka Haaviston kannatuslukemat hirvittävän huonossa valossa, kun vihreiden kannatus on kuitenkin historiallisen korkealla tasolla ja Pekka Haavisto on ylivoimaisen ennakkosuoskin takana toiseksi suosituin ehdokas, jonka gallupkannatus on tällä hetkellä korkeammalla tasolla kuin mitä se oli saman verran ennen 2012 presidentinvaaleja. Ja tässä ei tavallaan edes puhuta mistään matemaattisesta tilasto-osaamisesta, vaan ihan siitä, että osattaisiin laittaa lukuja kontekstiin.

 

 

2 thoughts on “Laaduton pressiklubi, luvut ja vihreiden kannatus

  1. Minä puolestani en voinut sietää Stillerin näennäisnokkeluutta ja ylimielisyyttä niin, että lopulta olin ainakin vuoden katsomatta koko ohjelmaa. Häneen verrattuna Sanna Ukkola on virkistävä tuttavuus. Samaa mieltä olen kirjoittajan kanssa Haapasesta ja Parkkolasta noin yleensä, mutta vihreiden hiillostaminen kannatusmittausten putoamisella ei kyllä ollut ollenkaan pahemmasta päästä. Stillerin noitavaino esimerkiksi persujen kanssa oli kyllä monta kertaa ihan toisessa potenssissa.

    1. Itse tosiaan diggasin vuosikausia Stilleristä ja Pressiklubi oli lähes ainoa suomalainen ohjelma, jonka katsoin aina, joten todella vittumaisen Ukkolan nostaminen tuolle tuolille on ollut vaikea niellä. Näin hieman vastahakoisena vihreiden äänestäjä minusta on oikein hyvä, että varsinkin Emma Karin sektiota hiillostetaan. Mutta kannatusmittausten valikoiva tarkastelu on yksinkertaisesti paskaa journalismia. Ja siis ei ilkeää, puolueellista tai pahantahtoista, vaan yksinkertaisesti paskaa journalismia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *