Katutilan kaljekelluntaa ja kaupunki ruotsinlaivana

Turistina vieraammissa kaupungeissa liikkuessa sitä tulee mietittyä tätä kaupunki ruotsinlaivana-ilmiötä. Toisaalta pidän suuresti historiallisemmasta ja kerroksellisesta kaupunkilmijööstä. Kaikenlainen kaupunkikulttuuri erilaisine katutilaan jalkautuvine tapahtumineen on myös etumerkiltään oikeinkin selvästi positiivinen ilmiö.

Ja kaupunkikeskusta on tietysti vähän väistämättä muusta kaupungista eroava näyteikkuna, mutta usein vanhatkaupungit suorastaan ikäänkuin taantuvat suurten turistivirtojen myötä esittämään jokinlaista “kaupunkimaisuuden” stereotypiaa, jolla vähän yhteytttä sen asukkaiden arkielämään. Suomalaisille tästä varmaankin ilmeisin esimerkki on Tallinnan raatihuoneen aukio.

Kuvahaun tulos haulle tallinn old town square

 

Joissain suuremmissa kaupungeissa ilmiö nousee kuitenkin vielä toiseen potenssiin. Historiallinen keskusta on täynnä pelkästään turisteja ja näille suunnattuja palveluita, jotka ovat voittopuoleisesti ravintoloita, kahviloita, baareja ja kaikenlaista sälää myyviä kojuja. Joillain laila irvokkaimmalta tämä tuntuu siinä kun keskiaikaisen kaupungin valtaavat sikailevat brittituristit tms ja lopputulos muistuttaa vähän jonkinlaista katutilan kaljakelluntaa.

Kaupungit kauneimmat osat ovat suorastaan liian vetovoimaisia ja ruuhkautuvat turistimassojen alle  niin pahasti, että välttämättä edes itse turistit, varsinaisista asukkaista nyt puhumattakaan eivät enää pysty nauttimaan alueesta haluamallaan tavalla. Kuten ruuhkassa yleensäkin sitä on itse luomasa ongelmaa, josta valittaa ja josta kärsii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *