Isaiah ja Perikato

Perikato-sivustolle kirjoittaa nimimerkki Isaiah. Nimimerkin taakse kätkeytyy vajaa kolmekymppinen ulkosuomalainen, josta tuntuu, että käynnissä on kehitysklkuja jotka vievät maailmaa vain hullumpaan ja hullumpaan suuntaan. Blogin apokalyptinen nimi kuvastaa tätä tunnetta. Apokalyptisistä viboista huolimatta nimimerkki ei ole viittaus Raamatun hahmoon, vaan 1900-luvun suureen liberaaliin ajattelijaan ja aatehistoriioitsijaan, Isaiah Berliniin. Siilien ja kettujen luokittelussa pidän itseäni ehdottomati kettuna ja siksi en haluaisi nostaa ketään oman ajatteluni johtotähdeksi, mutta jos joku olisi pakko mainita, niin kyllä se olisi Sir Isaiah Berlin.

 

Blogissa kirjoittelen itseäni kiinnostavista yhteiskunnallisista asioista, painottuen kuitenkin siihen miten maailma tuntuu menevän koko ajan hullumpaan suuntaan. Tämä johtunee ehkä osittain siitä, että joudun milleniaalille tyypilliseen tapaan elämään epämääräisissä työsuhteissa ilman varmuutta tulevaisuudesta. Varsinaisena syynä ovat kuitenkin itseäni laajemmat yhteiskunnalliet kehityskulut, änkyräkonservatismin, nationalismin, populismin ja suoranaisen äärioikeiston nousu. Kun tähän lisätään pitkittynyt taantuma ja globalisaatiosta sekä robotisaatiosta johtuvaan työmarkkinoiden polarisaatio, niin tuntuu että kohti perikatoahan tässä ollaan menossa. Tai ei välttämättä, mutta pessimisti ei ainakaan pety.

Blogin kirjoitukset tulevat käsittelemään erityisesti näitä aihepiirejä, mutta sekaan eksyy varmasti paljon myös muita yhteiskunnallisia ja joskus myös vähemmän yhteiskunnallisia aiheita.Useimmat postauksista tulevat varmaankin liittymään johonkin artikeliin, kirjaan, videoon tai podcastiin, jolle olen kirjoitushetkellä altistunut. Blogin taustalla on kuitenkin ajatus, että kenties asiat alkavat jäsentyä paremmin niistä kirjoittamalla. Ja on tämä myös jonkinlaista aikakaudellemme tyypillistä henkilökohtaista kehitysprojektia. Olisihan se ihan kiva tulla paremmaksi kirjoittajaksi ja kyetä jäsentelemään ajatuksia nopeasti kirjalliseen muotoon. Pyrin välttämään hirveän laiskoja heittoja ja perustelematonta argumentaatiota, mutta kirjoittelen eri aiheista suhteellisen laajalla skaalallla, joten teksti eivät ole mitään ihan loppuunhiottuja puheenvuoroja.

Suomessa sana Perikato taitaa assosiotua ennen kaikkea kahteen eri teokseen. Elokuva Perikato (Das Untergang) julkaistiin vuonna 2004 ja se kuvaa Natsi-Saksan ylimmän johdon viimeisiä päiviä Berliinissä. Länsimaiden perikato (Der Untergang des Abendlandes) taas on 1900-luvun alun suuren saksalaisen konservatiivin Oswald Spenglerin kulttuurifilosofinen pääteos. Tämän blogin pessimistisessä pohjavireessä on vähän jotain samaa kuin näissä teoksissa.

Kuvahaun tulos haulle warsaw 1944

Käytän blogissa Google Adsensea, joten blogissa on erilaisia mainoksia. En tienaa tällä kuin pikkuhiluja ja ennen kaikkea käytän sitä ymmärtääkseni paremmin nykyistä nettimainontaa.