Incel-vallankumous: Kaiken takana on nainen

Reilu pari viikkoa sitten nähtiin valtaisa määrä tekstejä, joissa media ja nettikeskustelijat yrittivät selittää Toronton massamurhaaja Alek Minassianinia inspiroinutta incel-ideologiaa. Incel on siis lyhenne sanoista involuntary celibacy. Suomeksi incel siis tarkoittaa vastentahtoisessa selibaatissa elävää tyyppiä. Incel on kuitenkin spesifimpi nettikulttuuri, jossa naisen puutteesta on tullut kokonaisvaltainen maailmaselitys ja tämä oman elämän ahdistus määrittää vähän kaikkea.

Se että incel-kulttuuri on ollut inspiroimasssa nyt jo kolmea massamurhaa(Isla VistaCaliforniaRoseburg Oregon ja nyt sitten Toronto, kertoo varmaan aika hyvin tämän incel-menon nihilimistä ja synkkyydestä. Inceleillä on omat kytkentänsä hieman valtavirtaisempaa nettipolitiikkaankin. Astetta maltillisemmat red pill-yhteisöt ja muut manosfäärin likaviemärit ovat varmaankin osa radikalisoitumisfunnelia, enkä ihmettelisi jos esimerkiksi Suomessa ne muutamat inceliksi idenfitioituvat olisivat lähteneet liikkeelle Timo Hännikäisen tai Henry Laasasen teksteillä.

Incelöityneitä kohtaan voi ehkä kuitenkin olla mahdollista tuntea myös jonkinlaista sympatiaa, tai ainakin tunnustaa että vastentahtoinen selibaatti ja siihen vielä mahdollisesti liittyvä sosiaalinen stigmatisaatio voivat olla myös jollain tasolla yhteiskunnallinen ongelma. Taloustieteilijä Robin Hanson sohaisi hiljattain ampiaspesää mainitsemalla, että varallisuuden jakautumisen ohella voitaisiin tarkastella myös seksin jakautumista. Incel-spedeilyn inspiroimaa taantumuksellisuutta ja naisvihaa voi ihan hyvin vastustaa samalla tunnustaen, että ilman seksiä jäävät miehet voidaan nähdä myös yhteiskunnallisena ongelma.

Hieman tätä sivuten minulle selvisi juuri eilen, että Incel-yhteisön luonut ja sanan keksinyt henkilö oli nainen. Kanadalaisella Alanalla oli ollut itselläänkin vaikeuksia deittailla naisia ja tämän inspiroimana hän loi 20 vuotta sitten vertaistukiryhmän, jonka jäsenet alkoivat pian viitata toisiinsa sanalla incel. Alana kuitenkin jätti muutamien vuosien jälkeen muutaman sadan henkilön kokoisen yhteisön ja tajusi vasta 15 vuotta myöhemmin Elliot Rodgerin massamurhan yhteydessä, että hänen luomallaan sanalla incel viitattiin nykyään selvästi suurempaan ryhmään, joka oli kehittynyt aikamoiseksi hirviölaumaksi.

En ole itse ihan varma kuinka paljon tälle incel-liikehdinnälle kannattaa antaa huomiota, koska on varmasti valopäitä, jotka ovat innostuneet tästä terrorimenosta viimeaikojen mediahuomion takia. Toisaalta ei tätä voi täysin hyssytelläkään

Alt Right – Mitä tämäkin taas tarkoittaa

 

2 thoughts on “Incel-vallankumous: Kaiken takana on nainen

 1. “Astetta maltillisemmat red pill-yhteisöt ja muut manosfäärin likaviemärit ovat varmaankin osa radikalisoitumisfunnelia, enkä ihmettelisi jos esimerkiksi Suomessa ne muutamat inceliksi idenfitioituvat olisivat lähteneet liikkeelle Timo Hännikäisen tai Henry Laasasen teksteillä.”

  Taisi olla jo aikaisemminkin juttua aiheesta, mutta jatketaan vielä vähän jos sopii… Olin, ja olen edelleen sitä mieltä, että feminismissä on eniten perseestä juurikin sisäänrakennettu keskustelukyvyttömyys ja itsekritiikin puute. En ole Hännikäiseen perehtynyt muuta kuin iltapäivälehtien sivuilta, mutta Laasanen on tuttu jo ajoilta kun kirjoitti Usarin Puheenvuoroon aktiivisesti. Uskon Laasasen tehneen tietoisen valinnan ja välttäneen ottamasta mitään kantaa minkäänlaiseen politiikkaan, jota hänen kirjoituksillaan voisi perustella. Ei ainakaan ole jäänyt mitään mieleen.

  Jos unohdetaan Laasasen uusi harrastus aukoa päätä Twitterissä (edelleen ei kannanottoja oikein mihinkään), mies on radikaali kuin uutistenlukija. Tässä valossa on aika mielenkiintoista, että vedät suoran polun radikalisoitumiseen Laasasen kautta. Laasasen malli seksuaalisesta markkina-arvosta voi hyvinkin olla ”tosi” (siinä mielessä, kun ihmistieteet nyt voivat olla tosia) eli jos ongelma halutaan ratkaista (eikä välttämättä haluta, jos se tarkoittaa jotakin ikävämpää kuin lähtötilanne), täytyy ratkaisunkin jotenkin perustua tähän malliin.

  Pointtina siis, että jos ei jookos leimata koko manosfääriä likaviemäriksi. Tuntuu, että asiasta kiinnostuu ja maailmankuvan jakaa vähän sellainen putkiaivoinen insinöörihenkinen porukka. Aika suosittu aihe esimerkiksi Tiede-lehden foorumeilla. Siinä missä MRA:t tykkää väitellä ja vääntää, juoksuhaudan toisella puolella feministileirissä keskitytään kritiikin vaimentamiseen ja kielenhuoltoon.

  1. Nostan Hännikäisen itse asiassa jo pelkästään muodon ansiosta useamman pykälän Laasasen edelle. Jälkimmäisen juttuihin olen kieltämättä tutustunut aika vähän, mutta kirjoitukset noin keskimäärin vaikuttavat todella väsyneelt’ trollaamiselta.

   Markkina-arvon laskeminen pillulle voi olla jonkinlaisesta autistichicalogaisesta näkökulmasta ihan hyödyllinen tarkastelutapa tiettyihin asiohin, mutta enpä tiedä miten tuo ihan tarkalleen on kytköksissä useimpiin Laasasen sanomisiin. Kuten sanoin, olen kieltämättä tutustunut aika vähän Laasasen juttuihin, mutta vaikuttaa tosiaan äärimmäisen väsyneeltä trollilta. Ja sikäli jos Laasata pidetään edes jonkilaisena symbolina “manosfäärille”, niin eipä se anna miunulle todellakaan kummoista kuvaa tuosta porukasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *