Ennustus: Sauli Niinistö saa 59.6% äänistä

Mainitsin tällä viikolla aiemmin, että Sauli Niinistön tilanne presidentinvaaleissa muistuttaa hyvin paljon Tarja Halosen tilannetta ennen vuoden 2006 presidentinvaaleja. Molemmissa tapauksissa meillä on erittäin suosittu istuva presidentti lähdössä hakemaan vaalien ennakkosuosikkina toista kautta.

Tänään julkaistiin jälleen uusi gallup, jonka perusteella Niinistön kannatus on pysynyt järjettömän korkealla tasolla 67:ssä prosentissa. Aika hyvin vertailukelpoisessa Hesarin gallupissa 5.11.2006 Halosen kannatus oli 52%. Lopulta Halosen kannatus laski vaalipäivään mennessä 46.3 prosenttiin.

Jos oletaan että Niinistö 2018 ja Halonen 2006 ovat identtisiä tapauksia ja naiivisti ennustetaan, että Niinistön kannatus laskee marraskuun alussa tehdystä gallupista vaalipäivään mennessä samalla tavalla, muotoutuisi Niinistön vaalipäivän kannatukseksi 59.6%.

Erona on että 2018 presidentinvaalit järjesetään 28.1 kun vuonna 2006 vaalipäivä oli 15.1, mutta on selvää, että Niinistö on tällä hetkellä selkeähkösti vahvemmassa asemassa kuin mitä Halonen oli 2006 ja Halonenkaan ei jäänyt kovin kauaksi 50 prosentin äänisaalista ensimmäisellä kierroksella. Paljon voi vielä tapahtua…jadajadajada ja diipadaapaduu, mutta Niinistön valinta jo ensimmäisellä kierroksella alkaa totisesti näyttää mahdolliselta skenaariolta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *