Älypuhelin on ooppiumia lapsille: Adam Alter – Vastustamaton

 

Adam Alter kertoo kirjansa Vastustamaton – Miksemme pysty lopettamaan tsekkaamista, skrollaamista, klikkaamista ja seuraamista alussakuinka Steve Jobs, Twitterin perustaja Ewan Williams ja teknologiaevankelista Chris Anderson ovat asettaneet jälkikasvulleen hyvin tiukkoja rajoituksia. Nettiin kytköksissä olevaa kommunikaatioteknologian käyttöön on asetettu aika tiukkoja aikarajoja. Nämä teknologiajumalat ymmärsivät jo vuosia sitten, että kehittyneellä teknologioilla on taipumus johtaa ihmisiä erilaisiin käyttäytymisaddiktioihin.

 

Adam Alter Vvastustamaton

 

Kuntoilu-, seksi- tai esim. työaddiktioita syntyy ilman edistynyttä teknologiaakin, mutta älylaitteet helpottavat käyttäytymisaddiktioiden syntyä. Erityisesti lasten kohdalla tämä riski on vielä suurempi. Alterin mielestä onkin syytä olla huolissaan erityisesti juuri lapsista. Monenlaisia asioita vastustetaan vetoamalla epämääräisesti lapsiin, mutta Alterin huolestuminen lapsista on ainakin hyvin selvästi keskimääräistä huolestujaa perustellumpaa. Lapsilla on tiettyjä herkkyyskausia joidenkin asioiden oppimiseen ja jos pienestä pitäen lasten keskittymiskyvyn kehittämistä hankaloitetaan addiktiivisilla älylaitteilla, on oikeasti ihan hyvä kysymys, miltä tulevien teinien meno näyttää 10 vuoden päästä?

Viime aikoina omaan tuttavapiiriini on siunaantunut lapsia ja olen muutenkin vain viettänyt enemmän aikaa ihmisten kanssa, joilla on pieniä lapsia. Voi olla, että tämä on saanut minut herkistymään aiempaa enemmän näille ajatuksille mutta Adam Alterin kommentaari älylaitten addktiivisuudesta lapsille, oli ihan vaikuttavimpia Please think of the children-puheenvuoroista, joita muistan.

 

Kuvahaun tulos haulle would someone please think of the children

 

Lasten ohella kirjan toinen mielenkiintoinen pointti liittyy käyttäytymisaddioktion käsitteeseen. Miten tämä eroaa fyysisistä riippuvuuksista? Addiktio on pitkään liitetty hyvin vahvasti juuri fyysiseen riippuvuuteen, eikä käyttäytymisaddiktio ole aivan sama asia, mutta aivoja tarkasteltaessa ero ei ehkä sitten olekaan niin suuri kuin voisi ajatella. Kirjan enssimmäiset sata sivua käsittelevätkin juuri addiktion historiaa ja käyttäytymisaddiktioiden biologiaa.

Kirjan toinen laajempi kokonaisuus liittyy käyttäytymisaddiktioiden eri osasiin. Käyttäytymisaddiktio muodostuu tavoitteista, palautteesta, edistymisestä, laajentumisesta(vähän kuin flow-tila), huipennuksista ja sosiaalisista  vuorovaikutuksesta. Näihin tarjotaan sitten teknologiaan liittyviä esimerkkejä erityisesti pelimaailmasta, mutta myös esimerkiksi nettishoppailusta, podcasteista ja yleistyneestä tv-sarjojen binge-katselusta.

Vastustamaton oli aikalailla sitä mitä odotinkin. Terra Cognita tosiaan kääntää lupauksensa mukaisesti aikalailla parasta tietokirjallisuutta. Vastustamaton ei ollut suoranaisesti addiktoiva lukukokemus. Vähän joutui ponnistelemaan, mutta kirja oli kuitenkin riittävän viihdyttävä lukukokemus. Vastustamaton tuntui pikkiriikkisen hyberboliselta, mutta argumentaatio ja lähdeviittaukset vaikuttivat vakuuttavilta ja kirjan aihe on verran iso asia, ettei siihen liittyviä riskejä kannattaa ohittaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *